Cum-alegem-ochelarii-de-soare.jpg

Protectia corespunzatoare a ochilor vara este foarte importanta deoarece expunerea prelungita neprotejata la radiatiile UV poate duce la complicatii grave – arsuri sau degenerare a corneei si retinei, cataracta etc.

Ochelarii de soare trebuie achizitionati din magazinele specializate. Pe langa faptul ca trebuie sa se potriveasca cu aspectul si moda noastra, acestia sunt in mare parte factori de protectie a ochilor.

Cand cumparam o pereche noua, trebuie sa verificam urmatoarele:

• Marcajul CE (confirma ca obiectivul este conform standardelor europene)
• Categorii de filtru de la 0 la 4
• Lentilele pentru ochelari trebuie sa blocheze 99-100% din razele UV sau UV400

Culoarea lentilelor trebuie aleasa in functie de mediul in care le purtam (lentilele verzi asigura un contrast foarte bun, indicand lentile negre sau gri in lumina soarelui, portocalii, galbeni, albastru pentru liderii profesionisti, pe vreme cetoasa). sau ploaie).

Lentilele intunecate nu ofera o protectie mai buna decat lentilele mai deschise, deoarece protectia este asigurata de filtrele incorporate in lentile, nu de culoarea acestora.

Cei care au si dioptrii pot opta pentru ochelari de soare dioptrii personalizati.

Cand ne pot dauna ochelarii de soare?

Ochelarii de calitate scazuta, precum cei cumparati de la piata sau de pe strada, ne pot afecta grav vederea deoarece nu ofera protectie UV (nu au filtre incorporate).

In mod normal, ochiul are un mecanism de protectie impotriva razelor solare, care este constrictia pupilara.

Prin acest mecanism fiziologic, cantitatea de radiatii care intra in ochi este redusa. Lentilele colorate (fara filtre UV) sunt mai daunatoare decat expunerea la soare fara ochelari, deoarece lentilele provoaca dilatarea mai multa a pupilelor, permitand o cantitate mai mare de radiatii sa intre in ochi.

Asa cum ne protejam pielea cu protectie solara, asa trebuie si si ochii nostri. Purtarea ochelarilor de soare potriviti ne poate proteja de radiatiile UV!

Ce se intampla daca purtati ochelari contrafacuti?

Pupila se contracta doar in lumina puternica pentru a preveni intrarea multa lumina in ochi, care este mecanismul de aparare al ochiului.

Cand intensitatea luminii scade, pupila se dilata, permitand mai multa lumina sa patrunda in ochi. Ochelarii de soare contrafacuti dau impresia ca te protejeaza, fara filtre de protectie UV, blocheaza lumina dar nu si razele UV care sunt daunatoare pentru ochi.

Prin blocarea luminii, pupila se dilata, permitand sa patrunda mai multa lumina UV, in caz contrar (daca nu purtati ochelari falsi) cel putin partial blocata de constrictia pupilei la luminozitate ridicata.

Cand cautati sa cumparati, nu cautati ochelari de soare ieftini si nu cumparati din surse nesigure. Indreptati-va atentia catre ochelari de soare de calitate originala.

Care sunt riscurile daca nu porti ochelari de soare?

Razele ultraviolete (UV), in functie de intensitatea si durata expunerii, sunt daunatoare pentru ochi si pot provoca leziuni oculare grave.

Corneea este zona cea mai expusa si este prima afectata de razele UV, o afectiune numita keratita, care este o arsura cauzata de expunerea prelungita la lumina soarelui.

Necesita asistenta medicala de specialitate si se manifesta prin durere severa, vedere incetosata, ochi rosii, lacrimati si fotofobie.

Bolile degenerative ale conjunctivei pot aparea din cauza temperaturilor extreme si a expunerii prelungite la lumina soarelui, iar glanda pineala si pterigionul sunt doua exemple de astfel de boli.

Cristalinul, cristalinul ochiului, este afectat in special de razele UV si se crede ca expunerea prelungita neprotejata duce la dezvoltarea cataractei. Tarile insorite sunt dovada.

Retinopatia solara si chiar arsurile maculare sunt afectiuni grave care, in unele cazuri, provoaca pierderea severa a vederii si sunt rezultatul expunerii neprotejate la soare.

Tipuri de ochelari de soare si tipuri de lentile

Ochelarii de soare polarizati elimina stralucirea puternica cauzata de reflexiile luminii si ofera imagini foarte clare in timp ce maresc contrastul.

Exista, de asemenea, ochelari de soare cu rezistenta ridicata la socuri, care se recomanda sa fie purtati atunci cand faceti miscare.

Exista ochelari de soare cu lentile din policarbonat care nu se sparg sau sunt foarte duri si au o constructie speciala a cadrului care ofera protectie la socuri.

Sportivii (vara si iarna) trebuie sa ia in considerare si protejarea ochiului de leziuni oculare directe (rani nepenetrante sau penetrante) sau leziuni regionale (fractura orbitala etc.).

Ochelarii pentru anumite sporturi (schi sau snowboard) permit montarea oricarui tip de lentile de dioptrie si arata exact la fel ca lentilele obisnuite (fara dioptrie).

Avantajele unor astfel de ochelari sunt evidente, purtatorul beneficiaza de un camp vizual bun si nu in ultimul rand, de confortul si protectia oferita de acesti ochelari.

9 thoughts on “Cum alegem ochelarii de soare

  1. Am fost impresionat de nivelul de cercetare si expertiza prezentat in acest articol. Autorul a adus argumente solide si a furnizat exemple relevante pentru a sustine punctele sale de vedere. De asemenea, am apreciat modul in care s-au prezentat avantajele si dezavantajele subiectului tratat, oferind astfel o imagine completa asupra acestuia.

  2. Articolul mi-a oferit o perspectiva interesanta asupra subiectului abordat. Am apreciat informatiile detaliate si argumentele prezentate. Totodata, am gasit utila si lista de resurse recomandate pentru aprofundarea temei. In plus, designul site-ului este placut si usor de navigat.

  3. Felicitari pentru munca depusa in realizarea acestui articol! Am fost captivat de informatiile prezentate si cu siguranta voi reveni pentru a citi si alte articole de pe acest site.

  4. Sunt impresionat de profunzimea analizei prezentate in acest articol. Autorul a abordat subiectul din mai multe perspective si a reusit sa ofere o imagine complexa asupra temei discutate.

  5. Articolul este extrem de interesant si informativ. Am descoperit multe lucruri noi despre subiectul abordat si apreciez efortul autorului de a aduce aceste informatii la lumina.

  6. Comentariile altor cititori la finalul articolului au fost, de asemenea, foarte interesante si am apreciat posibilitatea de a interactiona cu alti cititori pe aceasta platforma.

  7. M-am simtit inspirat citind acest articol si m-a determinat sa cercetez mai mult despre subiectul abordat. Este o resursa utila pentru cei interesati de acest domeniu.

  8. Imi place modul in care autorul a structurat informatiile, facandu-le usor de inteles si retinut. Este un articol bine documentat si bine scris.

  9. Articolul este foarte informativ si mi-a oferit multe detalii interesante despre subiect. Am aflat lucruri noi pe care nu le stiam inainte.

Comments are closed.